Τι είναι το Goji Berry

Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) (το μούρο της ευτυχίας) είναι η κοινή ονομασία που έχει επικρατήσει εκτός Κίνας για ένα φρούτο, που παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη και τα οποία έχουν πολύ μικρές διαφορές: το Lycium barbarum και το Lycium chinense, που ανήκουν στην οικογένεια των σολανοειδών (Solanaceae). Είναι ενδημικά είδη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.
Το φυτό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.
Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Κάποιοι πιστεύουν ότι το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι το μυστικό της μακροζωίας.

Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι φυλλοβόλα, πολυετή φυτά, με ξυλώδη κορμό και φτάνουν σε ύψος από 1 μέχρι 4 μέτρα. Το Lycium chinense καλλιεργείται στο νότιο τμήμα της Κίνας και συνήθως είναι πιο κοντό, ενώ το Lycium barbarum καλλιεργείται στα βόρεια, κυρίως στην αυτόνομη περιοχή Ningxia Hui, και είναι ψηλότερο. Το Lycium barbarum φτάνει σε ύψος από 2,5 έως 4 μέτρα, και ανθίζει κατά τους μήνες Ιούνιο έως Αύγουστο. Μπορεί να αναπτυχθεί σε αμμώδη και αργιλώδη εδάφη που είναι θρεπτικά φτωχά, και σε ηλιόλουστους ή ημισκιερούς τόπους.

Ποια είναι η "δύναμη" των Goji berries;
Σύμφωνα με έρευνες αυτό το ιδιαίτερο είδος μούρου είναι μια φυσική πηγή νεότητας. Η μεγάλη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές ουσίες (10 φορές παραπάνω από τους υπόλοιπους κόκκινους καρπούς και 30 φορές περισσότερο από το κόκκινο κρασί) αλλά και η περιεκτικότητα σε αμινοξέα και μέταλλα, βοηθούν σημαντικά στην αναγέννηση των κυττάρων και όχι μόνο. Είναι ένα καρπός που βοηθάει πάρα πολύ την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ρυθμίζει την χοληστερίνη και τον σακχαρώδη διαβήτη μέσω της καλύτερης λειτουργίας της ινσουλίνης στο σώμα, ενώ θεωρείται το φυτικό Viagra αφού ανεβάζει την libido και στα δύο φύλα. Παράλληλα έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες και ενεργοποιεί την σερετονίνη μας βοηθώντας σημαντικά στο να χάσουμε κυρίως σπλαχνικό λίπος, δηλαδή από την περιοχή της κοιλιάς και το στομάχι. Μπορούμε να το καταναλώνουμε ωμό ή ως χυμό. Σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα προσθέτετε μια κουταλιά Goji στο πρωινό μαζί με τα δημητριακά σας και το μεσημέρι ή βράδυ με την σαλάτα. Τρώγονται κάλλιστα όμως και σαν σνακ.

Οφέλη του Goji Berry  για την υγεία
Ενισχύει την παραγωγή ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης. Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη μειώνεται καθώς ο άνθρωπος γερνάει. Για παράδειγμα, το ένα δέκατο της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης παράγεται σε έναν 70-χρόνο σε σύγκριση με έναν 20χρονο . Αυτό με τη σειρά του μειώνει επίσης τα επίπεδα ενέργειας και αποθηκεύει λίπος . Η κατανάλωση αυτών των μούρων ενισχύει την παραγωγή της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης. Αυτό οφείλεται κυρίως επειδή οι ​​καρποί αποτελούν μια πλούσια πηγή καλίου, που είναι σημαντική για την υγεία. Αν το σώμα σας δεν διαθέτει επαρκή επίπεδα καλίου παρεμβαίνει με την υπόφυση η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης. Το άλλο στοιχείο που επηρεάζει την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης είναι τα αμινοξέα και τα μούρα είναι πλούσιες πηγές των δύο αμινοξέα - L-γλουταμίνη και L-αργινίνη. Ως εκ τούτου, μόλις αρχίσετε την κατανάλωση αυτών των κόκκινων μούρων, αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το δέρμα και σας βοηθά να δείχνει πιο νεανικό.

Αναλυτικά το goji berry έχει:

  • Αντιοξειδωτική δράση: Καταφέρνει και μειώνει τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών οι οποίες συντελούν σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών (καρκίνο, καρδιοπάθεια, διαβήτη, αλτσχάιμερ, πάρκινσον)
  • Αντικαρκινικές και ανοσοτονωτικές ιδιότητες, λόγω της παρουσίας των πολυσακχαριτών (glycoconjugate) ενώ μπορεί να βοηθήσει από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας ή θεραπείας με ακτινοβολία για τον καρκίνο. Το γερμάνιο που περιέχει, θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Ενισχύει τη μακροζωία: Αποτελεί πλούσια πηγή καλίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροζωία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κάποιων ερευνών, όταν ζητήθηκε από ηλικιωμένους να καταναλώνουν goji berries μία φορά την ημέρα για 3 εβδομάδες, παρατηρήθηκε πως στο 67% των συμμετεχόντων οι λειτουργίες των Τ-λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού τους τριπλασιάστηκαν σε ισχύ.

Αυξάνει τη σεξουαλική ορμή: Ένα από τα κοινά οφέλη Goji Berry είναι ότι βοηθά στην αύξηση της σεξουαλικής ορμής, που τείνει να επηρεάζεται αρνητικά κατά τη γήρανση. Τα μούρα αυξάνουν την παραγωγή τεστοστερόνης και για το γεγονός αυτό  πολλές θεραπείες υγείας, ιδίως στην Ασία περιλαμβάνουν τα μούρα σε  τονωτικά , τα οποία όχι μόνο αυξάνουν τη σεξουαλική ορμή αλλά βελτιώνουν και την αντοχή.

Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας:   Το Goji Berry βελτιώνει την υγεία των επινεφριδίων που αποβάλλουν το άγχος από  το άτομο και ενισχύει την αντοχή και την ενέργεια.
Μείωση Βάρους : Παράλληλα έχει και λιποδιαλυτικές ιδιότητες και ενεργοποιεί την σερετονίνη μας βοηθώντας σημαντικά στο να χάσουμε κυρίως σπλαχνικό λίπος, δηλαδή από την περιοχή της κοιλιάς και το στομάχι.

Βελτιώνει την όραση: Το  Goji Berry περιλαμβάνει δύο θρεπτικά συστατικά - ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη - που βελτιώνει την όραση προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή από ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση όπως καταρράκτη και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Έλεγχος Χοληστερόλης: Αυτά τα μούρα είναι γνωστό ότι αυξάνουν την παραγωγή ενός ενζύμου που ονομάζεται η δισμουτάση του υπεροξειδίου ή SOD. Κυρίως υπεύθυνη για την παραγωγή αντιοξειδωτικών, τα SODs είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο της χοληστερόλης. Αυτό δεν είναι όλο! Επίσης ανυψώνει το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης.

Βελτίωση ύπνου: Μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνη Β1 και μαγνήσιο, τα μούρα διασφαλίζουν ότι θα έχετε έναν υγιή ύπνο. Ενώ η βιταμίνη ανακουφίζει την κατάθλιψη, το μαγνήσιο μειώνει το χρόνο που απαιτείται από τους ανθρώπους να αποκοιμηθούν

Παρακολούθηση ζωτικών οργάνων: Λοιπόν, τώρα που γνωρίζουμε ότι οι ασθένειες όπως ο καρκίνος και ούτω καθεξής μπορούν να αντιμετωπιστούν από αυτά τα μούρα ,τι άλλο μπορούν να κάνουν αυτά τα σούπερ φρούτα; Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσουν το συκώτι και το πεπτικό σύστημα. Αυτά δεν είναι όλα! Ο καρπός αποτοξινώνει το ήπαρ και το φυλάει από ασθένειες, όπως τον ιό της ηπατίτιδας. Επίσης, βελτιώνει το πεπτικό σύστημα και βοηθά στην ανάκαμψη από ασθένειες όπως το έλκος του στομάχου. Τα λιπαρά οξέα στις ρόγες διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου που βοηθά στην απόκτηση μιας πιο νεανικής και καλά ενυδατωμένης επιδερμίδας.

Αναλυτικότερα τα Goji Berries περιέχουν πολλές θρεπτικές ουσίες και φυτοχημικά, συμπεριλαμβανομένων:

11 βασικών και 22 ιχνοστοιχεία διαιτητικά μέταλλα
18 αμινοξέα
6 βασικές βιταμίνες
8 πολυσακχαρίτες και 6 μονοσακχαρίτες
5 ακόρεστα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων λιπαρών οξέων, λινελαϊκό οξύ και α-λινολενικό οξύ
β-σιτοστερόλη και άλλα φυτοστερόλες
5 καροτενοειδή, όπως βήτα-καροτίνη και η ζεαξανθίνη (κάτω), λουτεΐνη, το λυκοπένιο και η κρυπτοξανθίνη, μια ξανθοφύλλης
πολλές χρωστικές φαινολικές (φαινόλες) που συνδέονται με αντιοξειδωτικές ιδιότητες

100 γραμμάρια αποξηραμένα Goji Berries περιέχουν:

Ασβέστιο: 112mg, παρέχοντας περίπου 8-10% της διατροφικής πρόσληψης αναφοράς (ΣΗΠ).
Κάλιο: 1.132mg, δίνοντας περίπου το 24% του ΣΗΠ.
Σιδήρο: 9mg σιδήρου (100% ΣΗΠ).
Ψευδάργυρο: 2mg (18% ΣΗΠ).
Σελήνιο: 50 μικρογραμμάρια (91% ΣΗΠ)
Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2).  1,3mg,  100% του ΣΗΠ.
Βιταμίνη C: από 29mg έως 148mg (αντίστοιχα, 32% και 163% ΣΗΠ).
Β-καροτένιο: 7mg.
Ζεαξανθίνη: από 82,4mg  έως 200mg. Οι υψηλότερες τιμές το κάνουν μία από τις πλουσιότερες βρώσιμα φυτικές πηγές (Έως 77% του συνόλου των καροτενοειδών στο Goji Berry υπάρχει στην μορφή Ζεαξανθίνης.
Πολυσακχαρίτες: είναι ένα σημαντικό συστατικό του Goji Berry, το οποίο αποτελεί έως και το 31% της ωφέλιμης μάζας του καρπού.

 

Τα προϊόντα μας παράγονται και συλλέγονται από τη φυτεία μας στο Κουτσοπόδι Αργολίδος πάντα φρέσκα και αγνά.

Τα προϊόντα μας θα τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα, σε συσκευασίες 100gr φρέσκου καρπού.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για παραγγελίες επικοινωνήστε μαζί μας.

Αποστολή των προϊόντων μας και σε ιδιώτες σε όλη την Ελλάδα με Courier.